PDC Oxalis
  • Home
  • Visie van Oxalis
  • Ons Team
  • Contact
  • Foto's
  • Home
  • Visie van Oxalis
  • Ons Team
  • Contact
  • Foto's
Search
​​Iedere dag is een nieuw begin

Foto




​ArtikelArtikelArtikelArtikelArtikel

Waarom het onderwijs een brede gedragswetenschap nodig heeft
Kind en jeugdige zijn ‘werk in uitvoering’. De vele jaren van kindertijd en adolescentie zijn nodig om de kennis en vaardigheden te verwerven die nodig zijn om een goede plek te vinden in de wereld-van-straks. De omgeving – school, opvoeder, sportcoach, leeftijdsgenoten – is hiervoor essentieel en geeft gerichte steun, sturing en inspiratie.
Deze omgeving stelt de lerende in staat om zelfinzicht te krijgen en als persoon te groeien. De opgedane kennis en de leef- en leerervaringen zijn mede bepalend voor de vorming van complexe hersen-netwerken. Deze vormen  zich – in samenhang met zintuiglijke, sociale en emotionele prikkels – vanaf de geboorte tot ongeveer het 25ste jaar. De interactie met de omgeving zorgt zo dat de jeugdige zich kan ontplooien. Daardoor kan hij zich uiteindelijk een weg vinden tussen de verlokkingen, uitdagingen, kansen en mogelijkheden in onze veranderende samenleving.

Persoon van de lerende
Persoonlijke groei en ontplooiing zijn – naast kennisoverdracht – sleutelbegrippen voor de discussie over ‘de toekomst van het onderwijs’. De leerling is méér dan alleen een consument van onderwijs. Het gaat om ‘de persoon van de lerende’. Aandacht, concentratie en leermotivatie bepalen hoeveel van de leerstof bij de leerling binnenkomt en of deze effectief in het geheugen wordt opgeslagen of niet.
Eerdere leef- en leerervaringen bepalen hoe hij of zij aankijkt tegen leren, of hij nieuwsgierig is en zich inzet om nieuwe kennis te verwerven of zich er juist tegen afzet. En neuropsychologische vaardigheden rond planning en probleemoplossen, maar ook zelfinzicht en empathie kunnen het verschil maken tussen een zware onvoldoende of een tien. Het zijn allemaal factoren die te maken hebben met de persoon van de lerende en diens eerdere leer- en leefervaringen. En al deze factoren liggen op het gebied van de gedragswetenschap.

Gedragswetenschap maakt het verschil
De gedragswetenschap heeft de potentie om het verschil te gaan maken in het onderwijs. Door gedragswetenschappelijke inzichten in te brengen over de lerende persoon: over psychologische processen variërend van motivatie via zelfregulatie tot angst en risico zoekend gedrag. En via kennisoverdracht over cognitieve processen en neuropsychologische skills, over de ontwikkeling van het brein, over sekseverschillen en de cruciale rol van slaap en van beweging. Over de rol van ouders, de sociale omgeving en het ontwikkelingsperspectief. De gedragswetenschapper kan hiermee bijdragen aan een shift in onze visie op onderwijs: de shift van ‘het leren van leerstof’ naar ‘de lerende persoon’.



​Grotere rol pedagoog en psycholoog
Ik pleit ervoor om de gedragswetenschapper een grotere rol te geven in de praktijk van het onderwijs. De gedragswetenschapper (psycholoog/pedagoog) is belangrijk in de diagnostiek. Daarnaast is hij belangrijk om het stuwmeer aan kennis over ‘de lerende persoon’ beschikbaar te maken voor de onderwijspraktijk en bruggen te bouwen. De gedragswetenschapper kan helpen om de condities en leeromgevingen te creëren die nodig zijn om de relevante vaardigheden en ervaringen te kunnen opdoen. En hij is de specialist bij uitstek voor de directe begeleiding van leerlingen, voor coaching in persoonlijke groei en advisering en voor het opzetten en uitbouwen van een effectieve samenwerking met ouders. De breed opgeleide gedragswetenschapper is hiermee een belangrijke praktijkprofessional in het onderwijsdomein, in het proces dat leidt tot zowel kennisverwerving als persoonlijke groei en ontplooiing van kind en adolescent.
​Berekend!
​Bij Oxalis wordt ook individuele begeleiding gegeven voor leerlingen van 8 tot 18 jaar die kampen met leerproblemen. Deze problemen kunnen velerlei van aard zijn.
Dyscalculie is er een van.
​De nieuwe methodiek voor behandeling van rekenproblemen "Berekend" is uit. Bij Oxalis te volgen bij behandeling voor rekenproblemen. De methodiek is geschreven door Wied en Cecile Ruijssenaers, zij zijn al jaren bezig met onderzoek en het schrijven van dit soort methodieken. Eerder kwam de methodiek "Geregeld" voor spelling uit, door Philo al jaren in gebruik, en nu is het er ook voor rekenen. Wij zijn daar heel erg blij mee en hebben het dan ook meteen besteld opdat we ermee aan de slag kunnen.
Foto
Foto
De kwaliteit van de rekenkennis schiet dikwijls te kort. Niet-geautomatiseerde basiskennis leidt immers tot problemen in de verdere rekenontwikkeling. de analyse van het rekenen-in-uitvoering laat dat zien. Wat nodig is, is rekenhulp vanbuiten totaalvisie ook het leren, kennis, diagnostiek en instructie. Dit vraagt deskundigheid en samenwerking van onderwijskundige/begeleider, coördinator, rekenspecialist, orthopedagoog/psycholoog en overleg met leerling en opvoeders.

Strippenkaart
Voor leerlingen van Oxalis is er de mogelijkheid om bijles voor een specifiek vak te volgen. Hiervoor kan een strippenkaart aangeschaft worden. De strippenkaart bestaat uit​
​10 strippen die elk gelden voor 30 minuten bijles. Ze kunnen naar keuze ingezet worden. Dit betekent dat de leerling een afspraak maakt met de betreffende vakdocent wanneer dat past in zijn/haar rooster. De strippen hoeven niet achtereenvolgens opgemaakt te worden, ze blijven geldig.
​Kosten voor een strippenkaart zijn
€75,00.


Bijles
Dit jaar is Romy Eke dinsdag bij Oxalis om leerlingen te ondersteunen bij hun wiskunde.
Amal werkt iedere woensdag met alle leerlingen aan hun Frans.
​Wanneer leerlingen structureel meer bijles nodig hebben dan wordt met de ouders overlegd of een strippenkaart wellicht raadzaam is.
Foto
Motivatie en Faalangsttraining
Oxalis biedt leerlingen motivatietraining en of faalangsttraining aan.
De motivatietraining bestaat voornamelijk uit leren oplossingsgericht te denken en hierbij ervaren dat je het vooral zelf en voor jezelf doet. De leerling is eigenaar van het project en zoekt zelf supporters uit die hem of haar hierbij kunnen helpen.
Voor de faalangsttraining komen alleen kinderen en jongeren in aanmerking die dit nodig hebben. 
De motivatietraining wordt aan alle leerlingen van Oxalis gratis aangeboden. Voor de faalangsttraining kan voor de leerlingen van Oxalis de strippenkaart ingezet worden. Voor kinderen en jongeren extern is meer te lezen op de pagina Interne begeleiding.

           Volg je eigen weg
             Het is jouw weg
Foto
​Bij Oxalis gaat men een nieuw traject aan. Studenten van de OU in Heerlen zullen binnenkort een studie starten naar de effectiviteit van onze Motivatietraining. We hopen hiermee aan te kunnen tonen dat een leerling gebaat is bij het volgen van onze training.
Foto
ONZE BOEKENPLANK

Info:
Nieuws
Ziek/afmelden
Formulieren
Uitschrijven 
Vacatures

​

Adres:
Prins Hendriklaan 378, 6443 AE Brunssum

©wardwillems.nl

  • Home
  • Visie van Oxalis
  • Ons Team
  • Contact
  • Foto's